attraktor

A Darpa hatmillió dolláros szerződést írt alá a Cubic Corporationnel egy mesterlövészeket segítő szerkezet kifejlesztésére. A védelmi minisztérium olyan kompakt ballisztikai segédeszközt szeretne, ami elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy fel lehessen szerelni a fegyverre, valós időben végzi a számításokat, az adatokat pedig a távcsőben és egy kézi eszközön is megjeleníti.

sniper_1.jpg

Jelenleg a mesterlövészek általában párban dolgoznak, a megfigyelő jelöli ki a célpontot, és végzi a röppályaszámításokat, többek között a szél, a hőmérséklet és a páratartalom figyelembe vételével. (Ugyanis egy kilométeres távolságnál például egy alig érzékelhető, 4 kilométeres szél 90 centivel tolja odébb a találatot, vagy 5 fokkal melegebb levegő 20 centit emel a találaton.) A One Shot XG ezt az időigényes eljárást gyorsítaná, akár teljesen kiváltva a megfigyelőt (bár annak más feladatai is vannak, például a visszavonulás fedezése, ha hirtelen futni kell).

A One Shot program 2006 óta tart, és a kütyünek 2009-ben már a harctéren kellett volna lennie, de a legutóbbi változat akkuja csak húsz percig bírta, és a lézer távolságmérő 10-15 perc után túlmelegedett. A Cubicnak 15 hónapon belül le kell szállítania tízet a One Shot XG prototípusából, hogy azokat a minisztérium tesztelhesse.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása