attraktor

Karl Woodbridge és Kevin Chetty, a University College London kutatói fejlesztették ki azt az eszközt, ami embereket, illetve azok mozgását is észleli, akár egy harminc centiméteres téglafal mögött. Az eszköz ugyanúgy működik, mint bármilyen radar, csak wifihullámokkal dolgozik. A hullámok terjedéséből, illetve torzulásából (Doppler-effektus) be tudják azonosítani az emberek helyzetét, hogy mozognak-e, és ha igen, merre és milyen gyorsan.

wifispy.jpg

A két antennával felszerelt, táskaméretű kütyü érdekessége, hogy nem saját jelet használ, tehát ő maga nem bocsát ki wifihullámokat (így észlelni sem lehet), hanem egyszerűen a ma már szinte mindenhol úgyis előforduló wifit használja. Amerikában ugyanis a háztartások 61 százalékában lehet wifijelet észlelni (a világon 25 százalékos ez az arány).

A brit védelmi minisztérium most azt vizsgálja, hogy használható lenne-e az eszköz a városi hadviselésben. A mérnökök szerint a szerkezet továbbfejlesztve olyan érzékeny lehet, hogy még az ember mellkasának mozgását is érzékelje.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása