attraktor

Az apró robotok sérülékenysége szemmel láthatóan zavarja a mérnökök et, mi is beszámoltunk már a mindenféle lezuhanást kibíró, és a földön magát összeszedő robothelikopterről. A University of Pennsylvania's Kod*labjában most egy olyan hatlábú szerkezetet fejlesztettek, ami a macskákhoz hasonlóan védi meg magát.

X-RHex-Lite-Robot.jpg

Az X-RHex Lite a farkával tartja magát egyensúlyban, ha véletlenül leesik valahonnan. Az eljárás ötlete egy másik robotból, a Berkeley-n fejlesztett Tailbotból származik, de az még egy 177 grammos apróság volt. Az X-RHex Lite viszont több mint 8 kiló, úgyhogy a szerencsés földet éréshez nemcsak az egyensúlyozó faroka van szükség, hanem nagy teherbírású, a becsapódást csillapító lábakra is. A farok tömege egyébként az egész robot tömegének egy tizede.

Önmagában az X-RHex Lite valószínűleg kevés dologra jó a gyakorlatban, de egy talpra eső robot, ami más hasonló trükköket is tud (például ha valamiért mégis a hátára esik, akkor hasra tud fordulni), rengeteg helyzetben bevethető lenne az űrkutatástól a kutatás-mentésig.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása