attraktor

A seattle-i LaserMotive nevű céget vezetéknélküli energiaátviteli rendszerek fejlesztésére hozták létre, és 2009-ben meg is nyerték a NASA Power Beaming Challenge versenyét, amivel 900 ezer dollárt kaszáltak. A cég azóta is együttműködik a NASA-val műholdak (sőt egy jövőbeli Hold-bázis) energiaellátásának fejlesztésén.

A Lockheed Martinnal pedig azon dolgoznak, hogy robotrepülőket lehessen minél tovább levegőben tartani. A rendszer lényege, hogy a földről, mobil állomásokról lézerrel világítják meg a repülőt, ahol a vevőegység ezt a fényt alakítja árammá.

lezertolto.jpg

A berendezés most esett át az első beltéri teszten: a Stalker robotrepülő 48 óráig repült lézeres töltéssel a szélcsatornában (a drón akkumulátora eredetileg két órán át bírja). A Lockheed szerint a gép tovább is levegőben maradhatott volna, de a mostani tesztben ezt a 48 órát kellett teljesítenie, úgyhogy a tervek szerint leállították a repülést. Sőt, a drón akkujai leszálláskor jobban fel voltak töltve, mint induláskor.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása