attraktor

A hagyományos, lapos külső visszapillantó tükör pontos képet ad az autó mögött közeledő tárgyakról és azok távolságáról, viszont cserébe nagyon szűk a látótere. A szűk látótér miatt alakul ki a holttér, ami az a terület, amit a tükör már, a szemünk még nem lát - ezért kell sávváltásnál hátra is nézni, nem csak a tükörbe, mert csúnya helyzetek adódhatnak ebből.

Megoldást jelenthet erre a hajlított felületű tükör, de az meg torzítja a képet és a tárgyak látszólagos távolságát is (gyakran csak a külső néhány centiméternyi sávot hajlítják az oldalsó tükrökön, hogy a kép nagy része azért  jó legyen, de a holttérbe érő autó még látszon valamennyire). Nem optikai, de technikai megoldás az egyre több autóba beszerelt holttérfigyelő rendszer, ami a tükörbe (alá, mellé) épített lámpákkal jelzi, ha autó van ezen a területen.

hicksmirror.jpg

Dr. R. Andrew Hicks, a Drexel University matematikusa most optikai megoldást talált, amit szabadalmaztatott is. Az új tükör látótere a hagyományos tükör 15-17 fokos terénél jóval nagyobb, 45 fokos, miközben nem (illetve alig) torzít (de természetesen kicsinyít). A tükör tulajdonképpen olyan mint egy diszkógömb, ahol nagyon sok kis lapos felület veri vissza a fényt különböző szögekben. A találmány lényege az algoritmus, ami pontosan meghatározza, melyik pontról hogyan verődjön vissza a fény - az eredmény a fenti képen látható. A pontos leírás itt található, 35 dollárért bárki megtanulmányozhatja - mi kísérletet se tesznük a matematikai szakszöveg megértésére, a leegyszerűsítő sajtóbeszámolókra hagyatkozunk, de biztos akad, aki értené.

Amerikában egyébként a vezető oldalán csak lapos tükör lehet, a jobb oldalon lehet hajlított, de azon szerepelnie kell a híres mondatnak: Objects in mirror are closer than they appear (ami Hicks tükrére is igaz). A szigorú szabályok miatt új autókon Amerikában egy darabig valószínűleg nem jelenik meg a találmány, de utángyártott alkatrészként piacra kerülhet, befektetők már érdeklődnek Hicksnél a lehetséges együttműködéssel kapcsolatban.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása