attraktor

A Utah State University tanulói fejlesztették ki az alábbi videón látható eszközt, amivel bárki felmászhat egy épület falán. A szerkezet működési elvét a pórszívóktól kölcsönözték a diákok: az ember hátán van az akkumulátorról táplált motor, a kezében lévő tappancsokban pedig vákuum keletkezik, az tartja az egészet a falon.

maszo.jpg

A utahi csapat 16 másik egyetemet győzött le ezzel a légierő Design Challenge versenyén. A versenyen az indulóknak egy órájuk volt arra, hogy a mászókat megtanítsák a gépük használatára, majd négy embernek fel is kellett jutnia egy közel 30 méteres fal tetejére.

A utahi szerkezet 136 kilót bír, és túlteljesítette az elvárásokat azzal, hogy 30 percen át üzemképes. A csapat díja ötvenezer dollár volt. A gép egyetlen és elég nyilvánvaló hátránya, hogy iszonyú zajos, tehát mai formájában a kommandósok nem tudnák használni, hiszen a bekapcsoláskor az egész város értesülne az akció indulásáról. A csapat most újabb pénzekre pályázik, hogy a következő verzió már kisebb, könnyebb és főleg csendesebb legyen.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása