attraktor

Néhány éven belül alapvetően megváltozhat a módszer, ahogy a különböző katonai robotjárműveket irányítják kezelőik. Több fejlesztési irány is látszik, például az iPhone Sirijéhez hasonló kétirányú hangkommunikáció vagy a játékkonzolok kontrollereinek vibrációs visszacsatolása.

Ma az irányítás még az irodai munkára emlékeztet, az operátor előtt képernyő és billentyűzet van (na jó , joystick is, ami az irodákban ritka). Az ember ezekkel manipulálhatja a gépet, ahonnan adatok, illetve (mozgó)képek jönnek vissza. Mike Patzek, az amerikai légierő kutató mérnöke szerint ez kevés.

A mérnök szerint a jövőben az operatőr beszélgethet a drónokkal, miközben a mainál jóval több, de könnyebben befogadható vizuális információt kap a helyszínről. És veszély esetén a játékokhoz hasonlóan például rezgés is figyelmeztetheti az embert, így gyorsabban reagálhat. Persze ezek még csak koncepciók, mi innen csak annyit tehetnénk hozzá, hogy őszintén reméljük, hogy a gépi hangkommunikáción még csiszolnak, mert ha a Sirin múlik majd, hogy merre, kit bombáznak le, akkor nagy bajban leszünk (mi már próbáltuk, mármint a Sirit, az alábbi videó erről szól).

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása