attraktor

Az amerikai katonák felszerelésének nem része az arcot védő maszk, de a hadsereg és a haditengerészet már keresi a rendszerbe állítható jelöltet. A hadsereg most 160 darabot akar beszerezni, kétezer további megrendelésének opciójával.

Afganisztánban harcoló alakulatoknál ugyanakkor már lehet találkozni ilyen maszkokkal – igaz, ezeket még saját zsebből fizették a tengerészgyalogosok (ha háborúba indulnék, biztos én se sajnálnám azt a 2-300 dollárt).

A videón az látható, ahogy az egyik cég, az MTek egy AKM-mel teszteli saját termékét, a FAST G3A-t. Egyébként többen versenyeznek a megrendelésért, ott van a Revision Batlskin, a Crye Precision Chops, vagy a Gentex Ballistic Protective Maxillofacial Shield is.

A felvételből a kamerát kezelni nem tudó operatőr minden próbálkozása ellenére az derül ki, hogy azért egy ilyen maszkban sem ajánlott beleállni egy lövésbe. Bár a 7.62-es lövedék a maszkban maradt, a próbababa feje azért megsínylette az esetet. De hát erre mondják a fejlesztők, hogy még mindig inkább néhány fogat kelljen pótolni, mint egy teljes fejet.

Nyilvánvaló előnyei ellenére a hadsereg nem tervezi, hogy minden katona kapna az arcpáncélból, vannak ugyanis hátulütői is a dolognak. A túl sok páncél lassítja a katonát, és nem könnyű úgy tájékozódni a harctéren, hogy közben az ember fejéről egy félkilós vasdarab (műanyagdarab) lóg. Ezen kívül a célzást, a fegyver kezelését is nehezíti az arcot takaró páncél.

Az Attraktor stábja mindezért csak azt tudja javasolni, hogy maradjanak távol az olyan zűrös dolgoktól, mint amilyen egy háború. Mi eddig csak páncélos merevlemezre lőttünk, de az már a légpuskának megadta magát, tekintsük meg ezt levezetésképpen:

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása