attraktor

Az amerikai Altaeros Energies bejelentette, hogy sikerrel tesztelte lebegő szélerőművének prototípusát. A tízméteres szerkezetet 100 méter magasba emelkedett, ott a turbina beindult, majd automata üzemmódban visszatért a földre. A Southwest Skystream turbina kétszer annyi energiát termelt, mint amennyit a szokásos tornyok magasságában termelni szokott.

A turbinát egy héliummal töltött léghajó öleli körbe, ez emeli a magasba, de a szerkezet természetesen ki van pányvázva. A cég közleménye szerint 65 százalékkal csökkenthetők az energiaköltségek, ha a turbina nem egy tornyon áll, hanem 300 méter magasban lebeg, ahol jóval nagyobb, akár ötszörös a szélerősség. És a lebegő erőmű beüzemelésére elég néhány nap, míg a tornyokat hetekig tart felállítani.

Az Altaerost MIT-s és harvardos mérnökök alapították 2010-ben kifejezetten a hatékonyabb szélerőművek kifejlesztésére. 2011-ben elnyerték a ConocoPhillips Energy Prize-t, de már támogatja őket az amerikai mezőgazdasági minisztérium vagy a California Energy Commission is.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása