attraktor

A  Sea Air Space conventionön bemutatott Knifefish hat méter hosszú és több mint másfél tonna. 16 órán át járőrözik a vízben, és közben szonárjaival mindenféle hullámhosszon pásztázza környezetét és regisztrálja az aknákat. A fejlesztő General Dynamics szerint nagyon pontos, simán megkülönbözteti az aknára emlékeztető szemetet (például egy vízbe hajított bojler) a valódi robbanóeszközöktől.

A robotot a Haditengerészet új partközeli hajói (Littoral Combat Ships) bocsájtják vízre, ami azért jó, mert ezekről a hajókról nemrég derült ki, hogy bár az egyik fő feladatuk az aknakeresés, a saját eszközeikkel annyira mégsem tudják felfedezni az aknákat, és nem is bírnak ki egy robbanást.

Két hátránya viszont ezeknek a robotoknak is van: egyrészt nem semmisítik meg az aknát, csak megjegyzik, merre van, másrészt az adatokat sem küldik vissza a hajóra, hanem a misszió végén szépen vissza kell úszniuk az anyahajójukhoz, hogy feltölthessék azokat.

Mi nemrég nézhettük meg, hogy is van ez a magyar flottánál, és bár a módszer sokkal primitívebb, viszont cserébe hatékonyabb is. A magyar (jugoszláv) aknakereső hajók ugyanis az óriási KRAM-ot (kombinált ráhatású aknamentesítő test) húzzák maguk után, ami ingerli az aknákat, amik szépen fel is robbannak. Nincs időigényes adatfeldolgozás, és még az aknákat is kiszedi a vízbül:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása